Babygym & babymattor

Babygym och babymattor stimulerar bebisen och fyller en viktig funktion i barnets utveckling. Vi guidar dig igenom vad du bör tänka på vid val av babygym och babymattor för din bebis.

Läs mer

Babygym

Ett babygym är en fantastiskt uppfinning som hjälper din baby att utvecklas på ett tryggt sätt och håller den upptagen en stund så att du får en paus. Babygymmet består av en ställning som där det hänger färgglada leksaker eller av en mjuk matta med vadderade kanter med en ställning över. Leksakerna stimulerar babyn att lära sig att först fästa blicken, och senare genom att babyn lär sig att gripa efter dem. Leksakerna kan vara mjuka eller hårda och göra ljud eller spela musik.

Babymattor

En babymatta bör vara bekväm för babyn att ligga på, både på mage och på rygg. Många mattor har roliga mönster och påsydda tygdetaljer som ger visuell och sensorisk stimulans för babyn, och hjälper den att utvecklas! Ett tips för babymattor är att de ska kunna tvättas. Vissa babymattor som säljs beskrivs också att de kan användas som träningsmatta, men att man då också måste ha filt på eftersom den annars är för hård. Det är så klart en smaksak vad man väljer, men en mjukare matta med förstärkt kant är vad som föredras av de flesta. En stund per dag kan man lägga över babyn på mage för träning att hålla upp huvudet.

Att tänka på

Leksakerna som hör till babygymmet bör vara robusta och tåla att bankas och bitas på, samt att delar inte lossnar som barnet kan sätta i halsen. Enligt konsumentverket kan leksaker under fem centimeter i diameter vara farliga för småbarn. Även snören som är längre än 22 cm anses osäkra för småbarn. Vissa babygym spelar musik som är onödigt hög och kan vara irriterande för babyn, lyssna därför på musiken i babygymmet innan du väljer vilket du ska köpa. Babygym kan användas en stund per dag från att babyn är nyfödd och tills babyn tröttnar, ofta vid ett halvårs ålder men detta är också väldigt individuellt.